Minustako johtaja?

Kuvittele istuvasi palaverissa kuuntelemassa yrittäjän keskustelua kollegoidensa kanssa. Sen jälkeen asetut lounaspöytään kyseisen yrittäjän ja hänen työkavereidensa kanssa lounastamaan ja saamaan (sisäpiiri)tietoa yrittäjyydestä. Olet yhden päivän ajan osa tuota työyhteisöä, kuljet yhden heistä kannoilla muutaman tunnin ja näet samalla lähietäisyydeltä, mitä kaikkea yrittäjän päivään kuuluukaan. Miltäs kuulostaa?

Kannaksen lukio järjesti alkuvuodesta yrittäjyysprojektin yhdessä Osuuskauppa Hämeenmaan, Sokoksen ja Mediatalo Esan kanssa. Kaksi yritysjohtajaa suostui ottamaan päivän ajaksi mukaansa neljä Kannaksen opiskelijaa – kaksi kummallekin – ja kierrättämään heitä näyttääkseen yrittäjän elämää henkilökohtaisesti. ”Minä johtajana” – päivän tarkoituksena oli tutustuttaa opiskelijat johtajan moninaisiin tehtäviin sekä yrityselämän saloihin. Miten päivä pomojen kanssa sitten sujuikaan? Sen saamme tietää vain opiskelijoilta itseltään. Tavoitin erään heistä, Aliisa Matthewsin, joka kertoo meille nyt kokemastaan.

”13.helmikuuta oli se päivä, jonka minä ja luokkakaverini vietimme Sokos-tavaratalon johtajan kanssa. Kävimme päivän aikana tavaratalon eri myymäläosastoilla, varastotiloissa ja toimistoissa. Koko päivämme Sokoksella kesti noin seitsemän tuntia, joista itse pomon kanssa olimme vain muutaman tunnin”, kertoo Matthews. Hänellä ei ollut etukäteen minkäänlaisia ennakko-odotuksia tapaamisesta, sillä projektiin osallistuminen oli hänelle spontaani päähänpisto. ”Minulla ei ollut hajuakaan siitä, mihin olin itseni ilmoittanut!” Matthews nauraa.

”Pomo kertoi meille oman työnsä ja tavaratalon historiasta, omasta työnkuvastaan sekä toiminnasta tavaratalossa. Hän valotti myös kokemuksia arjestaan yrittäjänä”, Matthews kertaa päivän tapahtumia. Pomon ja opiskelijoiden välinen keskustelu oli vapaamuotoista, eikä ennalta laadittuja kysymyksiä ollut. Matthews sai kaverinsa kanssa jutella ja kysellä pomolta yrittäjyydestä vapaasti. Siinä se päivä yllättäen lurahtikin. He ehtivät kuitenkin nähdä ja kokea kaikenlaista. Opiskelijat aloittivat pomon kanssa päivän urakan aamukahveilla, jonka jälkeen siirryttiin palavereiden pariin. ”Pomolla oli erilaista puuhaa koko ajan käsiteltävänä. Työtehtävät kuitenkin vaihtelevat pomolla joka ikinen päivä”, sai Matthews huomata.

Pomon työpäivä ei ole aina ihan helpoimmasta päästä. Johtaja tarvitsee Matthewsin mukaan runsaasti tietoa ja taitoa päätöksentekoa varten, sillä niitähän yritysmaailmassa on luonnollisesti tehtävä. ”Myös sosiaalisuus on tärkeä piirre pomossa, sillä hän joutuu melko paljon tekemisiin ihmisten kanssa”, selittää Matthews näkemäänsä ja kuulemaansa.

Millaisen kuvan pomo sitten antoi omasta työstään opiskelijoille? Matthews kertoo tajunneensa ainakin sen, että johtajan työ on paljon rankempaa kuin voisi kuvitella. Hän sai silti positiivisen yleiskuvan johtajan ammatista ja muistaa pomon jopa sanoneen: ” Lähden joka aamu mielelläni töihin ja olen hyvin tyytyväinen!” Lisäksi Matthews toteaa pomon vaikuttaneen kannustavalta heitä kohtaan. ”Pomo ei kuitenkaan tuputtanut yrittäjyyttä meille vaan sanoi, että yrittäjyys lähtee itsestä”, Matthews muistelee.

Päivä pomon kanssa oli mitä ilmeisimmin hyvin mielenkiintoinen, sillä Matthews suosittelee vastaavanlaisia pomo-opiskelija-tapaamisia muillekin. Jos hyvin käy, niitä saattaa tulla jatkossa lisää, mikä on oikein hyvä yrittäjäksi haluavien kannalta. Voin uskoa tapaamisen avartaneen opiskelijoiden käsitystä yrittäjyydestä sekä tarjonneen hyödyllistä informaatiota tulevaa varten. Matthews on samaa mieltä ja lisää: ”Hauskaa se ainakin oli!”