Tiirismaan lukiossa arvostetaan erilaisuutta

Aamuaurinko on vielä niin matalalla, ettei se yllä valaisemaan mäen päällä kohoavan Tiirismaan lukion käytäviä. Siitä huolimatta koulun auditoriosta raikaa jo poikakuoron laulu.  Musiikkiopinnot vaativat omistautumista, mutta ovat opiskelijoiden mielestä antoisia.

Minja Volotinen ja Tuukka Niemeläinen opiskelevat toista vuotta Tiirismaan lukion musiikkilinjalla. He istuvat koulun aulan pehmeillä sohvilla vuosikurssilaistensa, lukion yleislinjalla opiskelevien Otto Lamminpään, Mesi Tuomisen ja Olli Suomisen kanssa. Nuoret kertovat, että ilmapiiri heidän koulussaan on suvaitsevainen.

• Tiirismaassa on porukkaa laidasta laitaan, joten erilaisia ihmisiä hyväksytään täällä hyvin. Meillä on yleisen lukiolinjan lisäksi musiikkilinja ja nykyisissä abeissa on vielä entisen kuvataidelinjan opiskelijoita. Samassa rakennuksessa toimii lisäksi peruskoulu, jossa on myös englanninkielinen puoli, opiskelijat kertovat.
Opintotarjonta avaa ovet moneen suuntaan

Opiskelijoilla on kova maine Lahden seudulla, mutta arki ei heidän mukaansa ole kuitenkaan raatamista.

• Meidän lukiosta taitaa tulla parhaat tulokset Lahden kunnallisista lukioista, mutta ei täällä silti pingoteta. Ja on opiskelijasta kiinni onko koko ajan kiinni kouluhommissa vai jääkö myös vapaa-aikaa. Läksyjä voi tehdä seitsemän tuntia päivässä jos tahtoo, Olli ja Mesi pohtivat.

Vaikka koulu on tunnettu musiikista, on Tiirismaan lukiossa tarjolla syventäviä ja erikoistavia opintoja monista muistakin aineista. Lääketieteellisen jatko-opintoja suunnitteleva Otto on valinnut opintosuunnitelmaansa paljon matematiikkaa, mikä antaa hyvät valmiudet tulevaisuutta varten. Olli puolestaan on tyytyväinen koulun laajaan kielivalikoimaan.

Tiirismaalla panostetaan musiikkiin
  • Musiikkiopintojen parissa on niin hauskaa, etteivät ylimääräinen työ ja koululla vietetyt illat haittaa, vakuuttavat musiikkilinjalaiset Pinja ja Tuukka.
  • Normaalien musiikkituntien lisäksi voimme liittyä lauluyhtyeeseen, soittaa bändissä tai opiskella vapaata säestystä. Musatuntien vuoksi saa olla poissa muilta tunneilta viikoittain 45 minuuttia, se keventää hieman opiskelua, Minja selittää.
  • Mutta musalinjalaiset joutuvat kuitenkin kirimään muille opetettuja asioita kiinni, huomauttaa Tuukka, joka soittaa selloa ja rumpuja, sekä on mukana bändissä ja lauluyhtyeessä. Hän on kiinnostunut jatkamaan musiikkiopintojaan lukion jälkeen.

Musiikkitoimintaan voivat osallistua myös yleislinjan opiskelijat: koulun kaikki kolme kuoroa ovat kaikille avoimia. Lukion perinteisiin kuuluu myös, että lukiolaiset tekevät suositun musikaalin joka toinen vuosi.