Salpausselän lukiolaiset moikkaavat kaupungillakin

Koulun seinää vasten nojaa siisti rivi suksia ja roskakorista pilkottaa katkennut sauva. Suurin osa Salpausselän lukiolaisista kantaa koulureppujen sijaan suuria urheilukasseja, mutta lukiossa voi keskittyä urheilun sijaan myös ranskankielen opintoihin tai musiikkiin.

Kaikkiaan seitsemän nuorta lukion eri vuosikursseilta ja linjoilta on kokoontunut tyhjään luokkahuoneeseen. Paula Lehtinen, Ida Voutilainen ja Ville Ukkanen ovat 2. vuosikurssin opiskelijoita lukion urheilulinjalla. Lukion ekaluokkalainen Jerry de Carvalho, toista vuotta opiskeleva Riina Allinen ja abiturientti Saki Salomäki puolestaan opiskelevat liikuntapainotteisella linjalla. Jerry on valinnut itselleen lisäksi musiikkilinjan opintoja ja Sini Aalto opiskelee toista vuotta pitkää ranskaa lukion yleislinjalla. Porukan ja linjojen hajanaisuus ja sekavuus on kuitenkin vain näennäistä:

• Lukion yhteishenki on ihan mieletön! Urheilijoille on helppo mennä heittämään juttua ja kaikki tulevat toimeen keskenään. Jos näemme meidän lukiolaisia kaupungilla, moikkaamme aina toisillemme, opiskelijat kertovat kilpaa.
Hollolasta samanhenkisten joukkoon

Hollolasta kotoisin oleva Saki on porukan ainoa, joka tuli lukioon kaupungin ulkopuolelta. Päätös oli nykyiselle abille helppo.

• Tykkäsin yläasteella lätkästä ja tahdoin urheilijoiden joukkoon, sillä ihmiset vaikuttivat täällä samanhenkisiltä kuin minä. Sain todella nopeasti uusia kavereita, vaikken tuntenut koulusta ketään, Saki kertoo.

Vaikka suurin osa lukiolaisista on urheilu- tai liikuntalinjalla, voi Salpausselän lukion suorittaa hiihtämättäkin. Sini on valinnut lukion pitkän ranskan takia, ekaluokkalainen Jerry opiskelee musiikkilinjalla.

Lukiossa koulutetaan huippu-urheilijoita ja kannustetaan liikkumaan

Urheilua opetetaan Salpausselän lukiossa urheilulinjalla ja liikuntapainotteisella linjalla. Urheilulinjan opiskelijat tähtäävät lajinsa huipuiksi.

• Urheilulinjalle haetaan pääsykokeiden kautta. Joissain lajeissa kokeet ovat tosi vaativat, mutta itse muistan tehneeni testeissä kuperkeikkoja. Urheiluopinnoissa keskitytään pääasiassa omaan lajiin. Muiden lajien vapaavalintaisia kursseja voi valita liikuntalinjan tarjonnasta, nyrkkeilyä omana lajinaan treenaava Ville kertoo.
  • Lajikohtainen harjoittelu on lukiossa mahdollista, sillä saamme kouluumme palkallisia valmentajia viereiseltä Päijät-Hämeen Urheiluakatemialta, kertoo lentopalloa pelaava Paula.
Liikuntaa harrastuksena tai korkein tavoittein

Vaikka hiihto, mäkihyppy ja jääkiekko ovat opiskelijoiden mukaan urheilulinjalaisten yleisimpiä lajeja, löytyy lukiosta harvinaisempienkin lajien osaajia. Ida on lukionsa ainoa purjehtija, eivätkä lajin treenaamista estä edes Vesijärven vaisut tuulet.

• Käyn ulkomailla harjoitusleirillä kerran parissa kuukaudessa, viimeisin leiri oli Kroatiassa. Kesäisin harjoittelu tapahtuu Helsingin vesillä, Ida kertoo.

Lukiossa voi valita myös liikuntapainotteisen linjan, jolla liikuntaa opetetaan kolmesti viikossa.

• Lajit vaihtelevat koripallosta aina cheerleadingiin, joten eri lajeja pääsee kokeilemaan monipuolisesti. Liikuntalinjassa on kyse enemmänkin elämäntavasta kuin tulevasta ammatista, Riina kertoo.

Urheilijoiden omat treenit vievät paljon vapaa-aikaa, mutta muuten nuorten arki ei heidän mielestään poikkea muiden lukiolaisten elämästä.

• Osa abeista käy vapaa-ajallaan osa-aikatöissä, etenkin lukuloman aikana. Muuten me teemme samoja juttuja kuin lukiolaiset muissakin kaupungeissa: istumme kavereiden kanssa ulkona, käymme leffassa ja shoppailemme, opiskelijat summaavat.