Modernissa Kannaksen lukiossa on rento ilmapiiri

Kannaksen lukion käytävät ovat valoisat ja rauhalliset, mutta kuvataideluokat räiskyvät väreistä ja muodoista. Viisi nuorta on kokoontunut lukion kirjastoon kertomaan opiskelijaelämästä omassa lukiossaan.

Pihla Hellgren, Frank Nyman ja Henri Hiljanen ovat kaikki Kannaksen lukion abiturientteja. Heidän vieressään sohvilla istuvat Anna Koskinen ja Sanni Tunturipuro, jotka opiskelevat toista vuotta lukion kuvataide- ja muotoilulinjalla.

• Yläasteellani oli todella kovat vaatimukset ja suorituspaineet, joten tahdoin lukioon, jossa ilmapiiri ja opiskeluympäristö olisivat mukavampia, kertoo Pihla.
  • Mutta se ei tarkoita, että täällä olisi jotenkin lepsua. Meidän välillä ei kuitenkaan ole kilpailua ja opiskelutilat ovat viihtyisät, Frank lisää.
Lukiolaiset ylhäisessä yksinäisyydessään

Kun abit aloittivat opintonsa syksyllä 2008, rakennuksessa tehtiin vielä isoa remonttia. Nyt kaikki on viimeisen päälle ja liitutauluista on siirrytty digiaikaan.

• Mä tulin tänne ennakkoluulottomasti ja kertaakaan en ole päätöstä katunut, Henri sanoo.

Kannaksen lukio on Lahden alueella siitä poikkeuksellinen, että lukiolaiset voivat opiskella rakennuksessaan rauhassa nuoremmilta peruskoululaisilta. Henrin mielestä koulussa on mukavampaa, kun opiskelijoiden ikähaitari ei ole niin suuri.

• Opettajien joukosta löytyy ikimuistoisia persoonia, jotka jäävät varmasti monen lukiolaisten mieleen lopun iäksi, Henri sanoo.
Kuvataidelinja luo rennon ilmapiirin

Kuvataidelinjalla toista vuotta opiskelevat Sanni ja Anna ovat tyytyväisiä kuvataiteen ja muotoilun noin 60 kurssin tarjontaan.

• Tutkiva piirtäminen, valokuvaus, graafinen suunnittelu, muotisuunnittelu, taidetekstiili, multimedia… luettelevat tytöt työpajoja, joille ovat osallistuneet.
  • Kurssien avulla jokainen pystyy löytämään oman juttunsa. Meidän kuvataideporukka on tosi tiivis ja yhteishenki on hyvä, Sanni kertoo.

Hän lisää, että kuvataidelinjalle on tullut opiskelijoita myös Lahden ulkopuolelta.

Luovuus valloilleen myös lavalla

Luovien alojen opetus ei rajoitu Kannaksen lukiossa vain kuvataiteisiin ja teolliseen muotoiluun, vaan opiskelijoille on tarjolla teatterityöskentelyn ja ilmaisutaidon opetusta. Teatteritaitojaan voi harjoittaa näyttelemisestä teatterilavastamiseen, maskeeraukseen ja puvustukseen, kertovat kursseille osallistuneet Sanni ja Henri.

• Koulussa toteutetaan vuoden välein iso näytelmäproduktio, joka yhdistää hyvällä tapaa eri vuosikurssien opiskelijoita. Teatteriharjoitusten parissa saa lisää esiintymisrohkeutta ja oppii opiskelussa hyödyllisiä taitoja, näytelmäproduktioon osallistunut Henri kertoo.